Veelgestelde vragen

De afdeling Post & Transport krijgt dagelijks vele vragen binnen over de postale dienstverlening binnen de universiteit. De meest gestelde vragen met hun antwoorden kunt u hier vinden.

Wat gebeurt er met mijn post als ik het inlever bij het secretariaat of receptie?

Van het secretariaat wordt de post naar de receptie van het gebouw gebacht. Daar wordt de post, afhankelijk van het gebouw, één tot drie maal dagelijks opgehaald. Op deze lijst kunt u zien wat de ophaaltijden zijn voor ieder gebouw. De post wordt afgeleverd bij de centrale postkamer, Willem Einthovengebouw, Wassenaarseweg 62a. Daar wordt de post gesorteerd, gefrankeerd en naar het postkantoor gebracht. Voor meer informatie over het aanbieden van post kunt naar de post versturen-sectie gaan.


Hoe lang doet de post erover in Nederland?

Als u uw post voor de laatste postrit hebt aangeboden, dan wordt die dezelfde dag nog aan TPG Post PostNL aangeboden.

De doorkomsttijd is 48-72 tenzij anders aangegeven.

Zie onderstaande tabel:

Aangeboden Bezorgd
maandag donderdag
dinsdag donderdag
donderdag zaterdag
woensdag zaterdag
vrijdag dinsdag

Hoe lang doet de post erover naar het buitenland?

Dit hangt sterk af van het land van bestemming en nog wat zaken. In de regel gelden de volgende overkomsttijden voor priority briefpost:

West-Europa 2-3 werkdagen 
Overig Europa  3-6 werkdagen 
Rest van de wereld  4-9 werkdagen 
Postpakketten worden wat trager bezorgd in verband met de douane-afhandeling. Klik op de link voor meer informatie over overkomsttijden buitenland.

Kan ik ook aangetekende post versturen?

Ja, zowel naar binnen- als buitenland. Klik op de links voor meer informatie over aangetekend versturen in binnenland en buitenland.

Kan ik ook postpakketten naar het buitenland versturen?

Ja, meestal tot twintig kilogram. Er zijn wel een aantal zaken die u dient te vermelden op het pakket. Klikt u hier voor meer informatie over postpakketten buitenland.

Kan ik ook koeriersstukken naar het buitenland verzenden?

Ja, Post & Transport heeft een contract afgesloten samen met andere universiteiten waardoor koeriersstukken goedkoop en goed verzonden worden. Klik op de link voor meer informatie over koeriersstukken.

Waar vind ik postcodes?

Hoe duur is het om mijn mailing te verzenden?

De prijs van een mailing hangt af van de volgende zaken:

 • adresseren mailing
 • inpakken mailing
 • bestemming (binnenland of buitenland)
 • gewicht van de zending
 • overkomstduur
 • aantal poststukken
In de prijslijst van Post & Transport kunt u enkele partijenposttarieven raadplegen. Voor een accurate offerte kunt u een mail sturen naar Post & Transport, waarin u bovenstaande zaken vermeldt.

Ik wil graag gebruik maken van een antwoordnummer, hoe doe ik dat?

Post & Transport heeft de beschikking over een antwoordnummer, waar u tegen betaling, gebruik van kunt maken. Ideaal voor kortlopende projecten, waar een antwoordnummer voor nodig is. Klik voor meer informatie.

Ik verwacht een poststuk, weten jullie waar het is?

Post & Transport heeft geen zicht op binnenkomende post. Voor gewone post is het niet goed mogelijk om na te gaan waar het zich op enig moment bevindt. Geregistreerde zendingen kunnen wel worden nagezocht, en vaak via internet. Hieronder ziet u een lijst van zendingen en hoe die na te zoeken zijn.

 • Postpakketten binnenland en aangetekend binnenland
  Al deze zendingen zijn te traceren door middel van hun nummer en de postcode van bestemming via deze link.
 • Postpakketten en aangetekende zendingen uit het buitenland
  Deze zendingen zijn alleen op te zoeken via de site van de verzendende post- of pakketdienst. Dit is echter lang niet altijd mogelijk, noch is het in ieder land mogelijk. Kijk op de site van de Wereldpostunie voor links naar de diverse postdiensten.
 • Koeriersstukken
  Koeriersstukken zijn heel goed te traceren, mits men het koeriersbedrijf weet en de nummer van de zending. Enkele koeriersbedrijven zijn: DHL, UPS, FedEx, TNT, Skynet. Op die sites klikt u dan naar "track", "traceren" of "tracking" voor het traceren van uw zending.
Zijn de zendingen niet te traceren via internet, of zijn ze kwijt, dan kan de afzender een zoekopdracht starten bij het verzendbedrijf in het land van herkomst.

Ik heb iets per interne post verstuurd, maar het is niet aangekomen.

Interne post heeft een overkomsttijd van maximaal 24 uur. Adresseer de interne post volledig en correct, dit komt de overkomstduur zeer ten goede. Slecht geadresseerde post wordt één keer per dag uitgezocht, en arriveert met een dag vertraging. Andere vertragingen kunnen optreden door missorteringen. Het is helaas niet mogelijk om individuele poststukken te traceren. Vragen of klachten over verzonden poststukken of pakketten kunt u via het reactieformulier opgeven.

Ik heb een brief verstuurd, maar hij mocht niet verzonden worden. Kan ik hem nog terughalen?

Dat kan helaas niet, behalve als de brief of het pakket nog niet is opgehaald bij uw locatie.

Vragen of klachten over verzonden poststukken of pakketten kunt u via het reactieformulier opgeven.

Ik heb een poststuk verstuurd, maar het is niet aangekomen. Weten jullie waar het is?

Gewone post is in het algemeen niet te traceren. Geregistreerde zendingen wel. Sommige geregistreerde zendingen zijn via internet te traceren, anderen alleen op aanvraag. Aangetekende zendingen kunt u met behulp van het nummer en de postcode via deze site van PostNL traceren. Voor de andere zendingen kunt u het best contact opnemen met Post & Transport via het reactieformulier.

Wanneer wordt de post opgehaald in mijn gebouw?

Klik op de link voor een lijst van de ophaaltijden per gebouw.

Ik heb nog een poststuk, maar de postronde is al geweest. Kan ik het nog langsbrengen?

Ja, dat kan. De Centrale Postkamer is te vinden in het Willem Einthovengebouw, Wassenaarseweg 62a. U kunt de post tot 16.00 uur langsbrengen. Wilt u de post nog later langsbrengen, bel dan zo ruim mogelijk van te voren op (telefoon 071-5273209) om te informeren naar de mogelijkheden.

Laatst Gewijzigd: 07-09-2016